Ciasto czekoladowe – Przepis

Czekolada ma przede wszystkim cudowny smak i przepiękny zapach, zjedzenie kilku kostek dodaje energii oraz likwiduje zmęczenie. Czekolada, w szczególności gorzka i deserowa jest bogata w cenne dla zdrowia substancje m.in. zawiera magnez czy żelazo. Uważam, że warto czasami pozwolić sobie na odrobinę przyjemności i zjeść kilka kostek czekolady.

Ciasto czekoladowe należy do tych wypieków, które od zawsze wprawia mnie w dobry nastrój. Jest to jeden z moich ulubionych wypieków. Deser jest mocno czekoladowy, wyważony w smaku, a przy tym niezwykle wilgotny. Jest to ciasto, które z radością wykonałam po przeprowadzce do nowego mieszkania, aby wypróbować dopiero co kupiony piekarnik. Wypadło wspaniale!

Dostałam wiele pytań odnośnie mojego ciasta kryzysowego. Mimo, że mój blog nie jest o tematyce kulinarnej, to chętnie poświęciłam chwilę, aby przygotować wpis ze sprawdzonym przeze mnie przepisem na obłędnie czekoladowe ciasto! Pyszne, delikatne, puszyste… nie można się oprzeć, aby nie sięgnąć po następny kawałek. Polecam na drugi dzień, do świeżo zaparzonej kawy!

Do wykonania ciasta czekoladowego potrzebne są 4 jajka, 300 g mąki, 250 g masła, 125 ml mleka, 300 g gorzkiej czekolady, 60 g dobrego kakao naturalnego, 2 łyżki kawy instant, rozpuszczone w 1/2 szklanki ciepłej wody, 200 g brązowego cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej oraz szczypta soli. Dodatkowo będziemy potrzebować 2 tabliczki gorzkiej czekolady i 200 ml śmietanki 36%, aby wykonać polewę.

Gorzką czekoladę, masło i brązowy cukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy mleko, rozpuszczoną w ciepłej wodzie kawę, jajka, olej i za pomocą ręcznego miksera delikatnie miksujemy całość. Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodajemy do czekoladowej masy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy kakao naturalne i ponownie mieszamy.

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki tortownicy smarujemy tłuszczem i oprószamy delikatnie mąką. Ciasto przelewamy do formy i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 160ºC. Pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto ostrożnie wyjmujemy na kratkę cukierniczą.

Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdzie w trakcie roztapiania dodajemy stopniowo śmietankę. Tak przygotowaną polewę rozlewamy na ostudzone ciasto. Udekorowany deser chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. 

Smacznego!