Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą – Przepis

Masło orzechowe kojarzy nam się z czymś wyjątkowo niezdrowym i kalorycznym, czymś, co powinniśmy omijać szerokim łukiem. Tymczasem masło orzechowe ma bardzo dobry wpływ na zdrowie, mimo swojej wysokiej kaloryczności jest bogatymźródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów.

Rozkoszne ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady. Pyszne, kruche z zewnątrz i miękkie w środku… nie można się oprzeć, aby nie sięgnąć po następne. Wspaniałe na jesienny podwieczorek, nie za słodkie, przyjemnie orzechowe, z nutą cynamonu i imbiru. Najsmaczniejsze z kubkiem gorącej herbaty z cytryną.

Do wykonania ciastek potrzebne jest 500 g masła orzechowego 100 % z orzechów, 200 g mąki kokosowej, 300 ml mleka owsianego, 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego,  2 jajka (opcjonalnie), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli oraz 200 g gorzkiej czekolady zawierającej 90% kakao.

W dużej misce łączymy masło orzechowe z cukrem kokosowym lub trzcinowym. Następnie dodajemy mleko roślinne – użyłam owsianego, jajka (jeśli spożywamy) i olej roślinny. Mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia się składników.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz sodę. Dodajemy mielony cynamon i imbir, całość mieszamy. Suche składniki dodajemy do mokrych i wszystko miksujemy razem. Powinniśmy otrzymać gęstą, gładką i bardzo plastyczną masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i krótko mieszamy.

Formę do ciastek wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Kuleczki spłaszczamy delikatnie dłonią lub łyżką. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 15 – 20 minut, do lekkiego zarumienienia brzegów.

Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika, studzimy na blaszce, a następnie przenosimy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciastka możemy przechowywać do dwóch tygodni, zamknięte w szczelnym pojemniku, w puszce lub szklanym słoiku.

.

Smacznego!